Герої не вмирають

01.11.2018 14:11

  

 

    1 листопада цього року ми відзначали 100-річчя утворення ЗУНР. В нашому селі ці святкування пройшли особливим чином. Адже, завдяки дослідженням нашого земляка письменника-публіциста Теленька Богдана, був встановлений такий факт, що в лютому-травні 1919 р. в с.Межиріччі перебував штаб 9-ї Белзько-Угнівської бригади УГА під командуванням отамана Богуслава Шашкевича. Тому 1 листопада цього року силами меценатів біля центрального входу в Межирічанський НВК було встановлено дві меморіальні дошки борцям за волю України, які віддали своє життя у боротьбі за Українську Державу. Урочиста подія розпочалась панахидою. Потім процесія, яка складалась з священика, вчителів та учнів школи, почесних гостів та інших небайдужих односельців рушила до школи, де відбувся мітинг і відкриття меморіальних дошок.

     Під час мітингу особливо запам'ятався виступ письменника - публіциста, мецената, нашого земляка Теленька Богдана. Всі присутні слухали, затамувавши погляд, виступ почесного гостя. Для наших учнів, та й не лише для учнів, це був такий екскурс в історію, урок пам'яті і патріотизму.

    Пізніше відбулась урочиста хода до місця поховання героїв - учасників УГА, де відбулось освячення хреста. Історична справедливість відновлена. Пам'ять про щирих патріотів України жива.